Thursday, December 15, 2011

Margin Call (2011)

[αξιώθηκα να δω μια ταινία και ευτυχώς ήταν εξαιρετική]

margin call (ορς): Όταν η συμμετοχή του Επενδυτή είναι μικρότερη από το ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό δηλαδή το 30%, τότε γίνεται όχληση στον Επενδυτή για ΑΜΕΣΗ κάλυψη διαφοράς είτε με μετρητά είτε με πρόσθετο ενέχυρο ώστε η συμμετοχή του Επενδυτή να ανέλθει άνω του ελάχιστου ποσοστού. Αν ο Επενδυτής δεν ανταποκριθεί τότε η Χρηματιστηριακή υποχρεούται σε ρευστοποίηση μετοχών του χαρτοφυλακίου μέχρι να καλύψει την διαφορά.
margin call (ορς geokalp): έχεις αγοράσει "τίτλους" αξίας €100,000 με προκαταβολή €30,000. Την επόμενη μέρα, οι τίτλοι χάνουν 20%. Πρίν το πρωϊ της μεθεπόμενης σε παίρνουν τηλέφωνο και ζητούν €14,000 επιπλέον, εάν δεν τα δώσεις, πουλάνε αμέσως τις (πρώην) €100,00080,000 σε ότι τιμή πιάσουν, πχ €72,000 και σου επιστρέφουν €30,0002,000... (δεν βάζω μέσα προμήθειες, φόρους, κλπ)
  


Kevin Spacey, Stanley Tucci, Jeremy Irons, Simon Baker, and Demi Moore.
Kevin Spacey, Stanley Tucci, Jeremy Irons, Simon Baker, and Demi Moore.


Μην θεωρήσετε ότι η πρόταση για αυτή τη ταινία σχετίζεται με το ενδιαφέρον μου για τα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά, η ταινία αξίζει. Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης έγραψαν ότι πρόκειται για τη καλύτερη ταινία με θέμα τη Wall Street "εύκολα". Kαι είναι, το επιβεβαιώνω.

Είναι η καλύτερη διότι το βάρος έπεσε στους ρόλους, στα συναισθήματα, στις αντιδράσεις, στην ατμόσφαιρα και όχι σε βαρετούς οικονομικούς όρους. Είναι όμως δυνατή η ταινία στα βασικά που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση: η ανθρώπινη απληστεία και το συνεπαγόμενο υπεροπτικό ύφος που πηγάζει από το ότι η περίπτωση της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ήταν business as usual - έχει ξανασυμβεί πάμπολλες φορές, πχ 2000- 1997- 1992- 1994- 1987- 1982- 1973- 1937- 1932- 1929- 1907-κλπ-κλπ, οι υπέρογκες αμοιβές των στελεχών, οι οποίες κινούνται σε πυραμίδα (ο 23χρονος τρέϊντερ κέρδισε τη προηγούμενη χρονιά bonus $1/4εκ, o προϊστάμενός του ???, ο αμέσως παραπάνω €1,4εκ, ο παραπάνω $25εκ, ο πάνω-πάνω $86εκ....) και είναι αντιστρόφως ανάλογες της καταβαλλόμενης προσπάθειας, οι συμπεριφορές των μεγαλοστελεχών που γνωρίζουν τους κινδύνους αλλά μπροστά στα μπόνους κάνουν πίσω, και βέβαια η μεγάλη αλήθεια του πραγματικά σημαίνουν οι βαρύγδουποι οικονομικοί όροι: ότι περίπλοκο χρηματοοικονομικό "προϊόν" κι αν έχετε ακούσει, στο τέλος πρόκειται απλά για κάτι που αγοράζεις ή πουλάς. Χαρακτηριστικές είναι οι προτροπές του μεγάλου αφεντικού (Τζέρεμι Άιρονς) να του μιλούν σε απλή γλώσσα έτσι ώστε να κατανοεί για τι ακριβώς μιλάνε... Τα πιτσιρίκια που μόλις αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο αντιλαμβάνονται πράγματα που το αφεντικό δεν μπορεί... Η ταινία αναφέρεται σχετικά λίγο και στο πόσο σκάρτο ήταν αυτό που αγόραζαν και πουλούσαν οι τύποι. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη σκαρταδούρα όλων των εποχών μέχρι την επόμενη!

Η ταινία εξελίσσεται σε ένα διάστημα 36 ωρών μυστυρίου και σασπένς, κανείς δεν κοιμήθηκε τη νύχτα και οι περισσότεροι στο τέλος έχασαν τη δουλειά τους. Μάλιστα η ταινία ξεκινά αναπαριστώντας το κυνικό τρόπο που γίνονται οι μαζικές απολύσεις στη χρηματοοικονομική βιομηχανία: μέσα σε μια ώρα από προϊστάμενος 10 ανθρώπων χάνεις το εταιρικό email και το κινητό σου τηλέφωνο.

Το κάστ είναι επίσης πολύ δυνατό.

δείτε wiki και rotten tomatoes

File:Margin Call.jpg

No comments: