Friday, June 22, 2007

Πολίτης Κέιν

Ο «Πολίτης Κέιν» η καλύτερη αμερικανική ταινία όλων των εποχών

Η κλασσική ταινία του Όρσον Ουέλς Ο Πολίτης Κέιν (1941) ανακηρύχθηκε η καλύτερη αμερικανική ταινία όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI), αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Νονό (1972) του Φράνσις Φορντ Κόπολα.
Η λίστα περιλαμβάνει 100 ταινίες και για την κατάρτισή της κλήθηκαν να ψηφίσουν 1.500 δημιουργοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς και άλλοι άνθρωποι της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Η δεκάδα συμπληρώνεται από την Καζαμπλάνκα, το Οργισμένο Είδωλο, το Τραγουδώντας στη Βροχή, το Όσα Παίρνει ο Ανεμος, τον Λορενς της Αραβίας, τη Λίστα του Σίντλερ, τον Δεσμώτη του Ιλίγγου και τον Μάγο του Οζ.
Η λίστα περιλαμβάνει και πιο πρόσφατες ταινίες, όπως ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών, ο Τιτανικός και η Έκτη Αίσθηση.
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι ο σκηνοθέτης με τις περισσότερες ταινίες στη λίστα (πέντε), ενώ οι ηθοποιοί με τις περισσότερες συμμετοχές είναι ο Τζέιμς Στιούαρτ και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο (επίσης πέντε).
Αυτή είναι η δεύτερη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Η πρώτη είχε ανακοινωθεί το 1998. Εντύπωση προκάλεσε η άνοδος του Δεσμώτη του Ιλίγγου του Αλφρεντ Χίτσκοκ στην 9η θέση (από την 61η που βρισκόταν την προηγούμενη φορά).
Newsroom ΔΟΛ

No comments: