Monday, May 7, 2007

Bowling for Columbine

Σημαντική βράβευση ντοκιμαντέρ με θέμα την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ
Το ντοκιμαντέρ του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ Bowling for Columbine, με θέμα την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, αναδείχθηκε η καλύτερη ταινία τεκμηρίωσης όλων των εποχών από τη Διεθνή Επιτροπή Ντοκιμαντέρ (IDA).
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=425613

Παρά τα βέλη που δέχεται όμως ο Μουρ κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πόσο προφητικός υπήρξε με τον «Ακήρυχτο πόλεμο» («Bowling for Columbine») για τα χειρότερα που έπληξαν τη χώρα του εξαιτίας της ασύδοτης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας.
Τότε, βασίστηκε στη σφαγή που έγινε στο λύκειο Κολουμπάιν, στο Ντένβερ του Κολοράντο, το 1999, με 13 νεκρούς μαθητές. Πρόσφατα, η σφαγή στο πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ, που στοίχισε τη ζωή σε 33 φοιτητές υπενθύμισε, απλώς, την αδυσώπητη πραγματικότητα των στατιστικών: 11.127 θύματα μετρά ετησίως η Αμερική από τη χρήση όπλων...
Ο Μουρ χειρίστηκε ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο λειτουργώντας με αξιοζήλευτη δημοσιογραφική μεθοδικότητα, καθαρότητα και πληρότητα, εξαντλώντας κάθε πτυχή του. Οι συνεντεύξεις του καθηλώνουν, οι μαρτυρίες παγώνουν το αίμα. Κι όμως· δεν δραματοποιεί την καταγραφή περιστατικών, υψώνοντας ηθικοπλαστικές κορώνες. Το χιούμορ και η ανατροπή διατρέχουν το ντοκιμαντέρ, χωρίς να του αφαιρούν ειδικό βάρος. Αυτό δηλώνεται από την πρώτη κιόλας σκηνή, που αναφέρεται στην τραγωδία του Κολουμπάιν: «Ηταν μια συνηθισμένη ημέρα για την Αμερική. Οι αγρότες ασχολούνταν με τη σοδειά, ο γαλατάς μοίραζε το γάλα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ βομβάρδιζε μιαν άλλη χώρα!».
Στο στόχαστρο του Μουρ, ο Τσάρλτον Ηστον, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Οπλοκατόχων (NRA), τον οποίο κυκλώνει με ερωτήσεις: «Γιατί δέκα μέρες μετά τη σφαγή στο Κολουμπάιν κάνατε συγκέντρωση του NRA στο Ντένβερ, ενώ λίγο μετά το θάνατο μιας εξάχρονης μικρής από συνομήλικό της αγοράκι, που την πυροβόλησε με όπλο, εμφανιστήκατε σε παρόμοια συγκέντρωση στο Μίσιγκαν;». Ο Τσάρλτον Ηστον, απλώς, σηκώνεται και φεύγει, παρατώντας σύξυλο τον Μουρ. Στη χώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των οπλοκατόχων «ισχυρίζεται ότι ένας άντρας χωρίς όπλα δεν είναι υπεύθυνος»...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100015_05/05/2007_225899

Το site του ντοκυμαντέρ:
http://www.bowlingforcolumbine.com/

1 comment:

daf said...

Φοβερό ντοκιμαντέρ. Όσοι το είδαν τους ταρακούνησε σχετικά με την κατάσταση στην Αμερική. Απορώ αν το έβλεπε κάποιος αμερικάνος χωρίς να θέλει θα συνειδητοποιούσε τι γίνεται? Ίσως τελικά η πλύση εγκεφάλου που έχει υποστεί αυτός ο λαός να είναι μη αναστρέψιμη..