Friday, June 22, 2007

Πολίτης Κέιν

Ο «Πολίτης Κέιν» η καλύτερη αμερικανική ταινία όλων των εποχών

Η κλασσική ταινία του Όρσον Ουέλς Ο Πολίτης Κέιν (1941) ανακηρύχθηκε η καλύτερη αμερικανική ταινία όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI), αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Νονό (1972) του Φράνσις Φορντ Κόπολα.
Η λίστα περιλαμβάνει 100 ταινίες και για την κατάρτισή της κλήθηκαν να ψηφίσουν 1.500 δημιουργοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς και άλλοι άνθρωποι της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Η δεκάδα συμπληρώνεται από την Καζαμπλάνκα, το Οργισμένο Είδωλο, το Τραγουδώντας στη Βροχή, το Όσα Παίρνει ο Ανεμος, τον Λορενς της Αραβίας, τη Λίστα του Σίντλερ, τον Δεσμώτη του Ιλίγγου και τον Μάγο του Οζ.
Η λίστα περιλαμβάνει και πιο πρόσφατες ταινίες, όπως ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών, ο Τιτανικός και η Έκτη Αίσθηση.
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι ο σκηνοθέτης με τις περισσότερες ταινίες στη λίστα (πέντε), ενώ οι ηθοποιοί με τις περισσότερες συμμετοχές είναι ο Τζέιμς Στιούαρτ και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο (επίσης πέντε).
Αυτή είναι η δεύτερη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Η πρώτη είχε ανακοινωθεί το 1998. Εντύπωση προκάλεσε η άνοδος του Δεσμώτη του Ιλίγγου του Αλφρεντ Χίτσκοκ στην 9η θέση (από την 61η που βρισκόταν την προηγούμενη φορά).
Newsroom ΔΟΛ

Splendor in the grass (1961)

Καταπληκτικό φιλμ του Ηλία Καζάν!
Συνδυάζει αρμονικά το κλίμα της εποχής στο τέλος της δεκαετίας του '20 με κλεφτές ματιές και στο κραχ του '29 που άλλαξε την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων.
Αλλά γενικότερα η ψυχοσύνθεση των νέων ανθρώπων είναι το κλειδί της ταινίας.
Όνειρα, εσωτερικές ανάγκες και αναζητήσεις σε μια κοινωνία που ίσως να ήταν παράδειγμα, ας ήταν και νότια (Κάνσας) που δεν μας έχει συνηθήσει να την στολίζουμε με καλά λόγια...
Εκτός από την πανέμορφη Νάταλι Γουντ, ο Καζάν εμφανίζει για πρώτη φορά τον αυθεντικό γόη Γουόρεν Μπίτι!

http://www.imdb.com/title/tt0055471/
http://en.wikipedia.org/wiki/Splendor_in_the_Grass